Bij iedere leeftijd hoort een eigen speltak zo beleef je altijd passende en uitdagende activiteiten.

Welpen (7-11 jaar) beleven hun avondturen in een fantasiewereld. De leiding verbeeld themafiguren.

Scouts (11-15 jaar) doen spelletjes en veel activiteiten gericht op buitenleven, techniek, natuur en voor jezelf en elkaar zorgen.

Explorers (15-18 jaar) maken zelf hun programma. Ze hebben geen leiding maar begeleiding.

Roverscouts (18-21 jaar) bepalen zelf wat ze doen en hebben een adviseur.

Stam (21+) organiseert projectmatig activiteiten. Veel Stam-leden zijn actief als (bege)leiding of doen ander vrijwilligerswerk binnen onze scoutinggroep.

Bevers

Met ingang van het seizoen 2017 - 2018 zijn we gestopt met de Bever speltak die we samen met Scouting AROODA jarenlang gedraaid hebben. 

Vanaf 7 jaar zijn jongens welkom bij onze welpenspeltak.

» Nieuws, agenda en foto's van de Bevers
« Naar boven

Welpen

Welpen zijn jongens van 7 tot 11 jaar. Hun spel is gebaseerd op het beroemde Jungle Boek van Rudyard Kipling. Wellicht ken je de film Jungle Book van Walt Disney. De leiding luisterd naar namen als Akela de grijze wolf, Baloe de beer, Kaa de slang, Hathi de olifant en Bagheera de zwarte panter.

Samen spelen wij vaak buiten, bouwen we hutten, rennen we door en het bos en af en toe maken we iets creatiefs, kortom van alles wat.

Iedere zaterdagochtend houden wij onze opkomst van 10:00u tot 12:00u in en om ons eigen clubhuis Het Kruitvat.

Een keer per jaar gaan alle de Welpen op kamp. Dan slapen we met je z'n allen in een clubhuis of het gebouw van een andere Scoutinggroep. Je leert elkaar goed kennen en beleeft extra-speciale avonturen. Misschien is er wel een groot kampvuur...

» Nieuws, agenda en foto's van de Welpen
« Naar boven

Scouts

De Scouts zijn de mannen van 11 tot 15 jaar. Scouts houden van avontuur en uitdagingen en zijn actief op vele gebieden. De ene keer bouwen ze een brug over een sloot of een kabelbaan, de andere keer gaan ze ergens primitief kamperen.

Ze gaan ook wel creatief aan de slag of ze spelen een leuk spel. Dit kan fotografie zijn, toneel, animatie op de computer, of gewoon balletje trap. Sporten zijn de scouts ook niet vies van, buitensport als klimmen en abseilen . En soms spelen ook een gewoon potje voetbal.

Elk jaar gaan ze ook op kamp, dan kamperen ze in het bos, koken hun eigen eten in een zelf gebouwde keuken. Lopen een spannende nachttocht en doen tal van andere activiteiten. Natuurlijk mag een kampvuur hier niet ontbreken. Ze doen alles samen. Samenwerken is erg belangrijk voor de scouts.

Kortom als je veel verschillende dingen wil doen en veel wil leren dan zit je bij de scouts goed, het is elke keer wat anders. Eigenlijk is het gewoon georganiseerd kattekwaad. De scouts van Scouting Van Speijk houden opkomst op zaterdag van 12:30u tot 15:30u.

» Nieuws, agenda en foto's van de Scouts
« Naar boven

Explorers

Wilde ideeën? Grootse plannen? Verborgen talenten?

Bij de Explorers kan je aan de slag. Handen uit de mouwen voor de spannendste etappe in de ontdekkingsreis van Scouting. Iedere jongen tussen de 15 en 18 kan Explorer worden.

Explorers hebben het zelf voor 't zeggen !

Ze maken samen plannen. Bepalen hun eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot mountainbiken, van kanovaren tot abseilen, van kampvuur in Luxemburg tot afzien op het strand...

Bij Explorers blijft het niet bij plannen maken. Plannen zijn er om uitgevoerd te worden.

Organisatietalent
Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten en luisteren, en besluiten nemen. Maar organiseren valt te leren. Want Explorer ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speelt z'n eigen rol in het team. De organisator co?rdineert de voorbereiding en uitvoering van het plan. De contactpersoon zoekt externe hulp indien gewenst. De opinieleider zorgt dat iedereen z'n ei kwijt kan over het plan. En de creator zorgt dat iedereen in actie komt.

Ruimte en respect
Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de Explorers krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten.

Maar Explorers ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf en voor anderen. Je wilt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent tenslotte lid van een internationale vereniging. Als Explorer heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logisch eigenlijk. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

Begeleiding
Explorers zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden.

Zoals gezegd, Explorers ben je niet in je eentje. Je zou wel eens dikke maten kunnen worden. Samen uit, samen thuis. Samen plannen maken, samen de handen uit de mouwen steken. Samen feesten, samen opruimen. Samen brassen, samen dokken.

» Nieuws, agenda en foto's van de Explorers
« Naar boven

Roverscouts

Explorer geweest en dan?

Als laatste stadium van persoonlijke ontwikkeling komt de speltak Roverscouts aan de orde. Gedurende de tijd die de jongens van Van Speijk doorlopen wordt steeds meer naar een zelfstandig opereren toegewerkt. Op 18 jarige leeftijd kom je dan eindelijk op het punt dat je pivo-gerechtigd bent. Vanaf dat moment zorg je ervoor dat je je eigen activiteiten organiseert. Gebeurt dit niet dan valt er niks te klagen, omdat het dan waarschijnlijk te wijten is aan je eigen, of dat van het collectieve, falen. Want wil je wat bereiken, dan is er geen .leiding. meer die het voor je regelt, maar zul je er zelf voor moeten zorgen dat het gebeurt. Een adviseur houdt een oogje in het zeil en kan, wil en mag geraadpleegt worden en ongevraagd advies geven.

De activiteiten gedurende het jaar zijn dan ook afhankelijk van de creativiteit, inzet en natuurlijk de financiële middelen. Al jaren hebben de Roverscouts dan ook een innige band met een sociale werkplaats te Dordrecht alwaar zij zorgen voor de ondersteuning catering bij personeelsfeesten. Verder wordt er gezocht naar andere karweitjes om genoeg duiten in het zakje hebben om hun activiteiten te bekostigen.

Ook de Roverscouts gaan op kamp. Zo hebben de Roverscouts de afgelopen jaren een rondreis gemaakt door Nederland, hebben ze de kust van België afgelegd met de benenwagen, geluierd op het fantastische eiland Corsica en genoten van de cultuur en architectuur van het voormalige Oostblokland Tsjechië. Zoals u kunt zien zijn dit dingen die veel voorbereiding vergen en vooral een goede samenwerking tussen de leden onderling. Na vier jaren in de Roverscout-fase. ben je officieel Roverscout-af en is de cyclus van ontwikkeling als het goed is voldaan. Vanaf dan volgt een oneindige periode als Stamlid...

» Nieuws, agenda en foto's van de Roverscouts
« Naar boven

Stam

Wie zijn de Heeren van?

Wij zijn de oudsten der oudsten van onze verenging, wij zijn diegenen die door de jaren heen onze club trouw zijn gebleven, wij hebben ons gemanifesteerd in een laatste speltak waar iedereen naar uitkijkt ooit bij te zullen horen. Zaterdagavond is onze oude vertrouwde polder "the place to be". Hier is het waar al onze jaren van ervaring uiteen spatten in de meest uiteenlopende activiteiten en andere bezigheden.

Wat doen we zoal?

Wij laten Scouting van zijn meest gevarieerde kant zien. Midden in de winter barbecueën, cultureel verantwoord naar Cinode, wat minder cultureel maar wel leuk naar het Tikibad, wij draaien onze hand er niet voor om.

Potje Pool?

Iedereen draagt zo zijn steentje bij om iedere maand 1 of 2 leuke activiteiten neer te zetten. Andere zaterdagen zijn onze leden welkom in Het Kruitvat om hier onder het genot van een biertje idee?n te spuien of zich te vermaken met een potje biljart, spelletje darts of Risk, of gewoon gezellig bij de open haard een DVD'tje te kijken.

Serieuze belangstelling?

Bent u nu geïnteresseerd geraakt en wilt u meer weten over 'de Heeren van' dan is er altijd de mogelijkheid om langs te komen op zaterdagavond vanaf wanneer jij wilt. Bovendien kunt u hun eigen site bezoeken op http://stam.vanspeijk.nl/

» Nieuws, agenda en foto's van de Stam
« Naar boven