Welpen

Excursie de Dordtse Biesbosch.

5 maart 2011

Excursie de Dordtse Biesbosch.

 Vandaag (zaterdag 5 maart 2011) zijn wij op excursie gegaan naar de Dordtse Biesbosch. We verzamelde om 10 uur bij het Biesbosch Bezoekerscentrum. Toen iedereen hier was stelden de gidsen zich voor aan ons en maakten we twee groepen zodat we beter konden horen wat de gidsen ons allemaal te vertellen hadden.

 

Via een smal en vooral modderig pad liepen wij door het riet heen. Zo nu en dan vertelde onze gids wat over de natuur, de dieren die er leefde, maar ook de planten en bomen.

Al snel kwamen we bij een aantal bomen waar aan bevers hadden zitten knagen. De gids vertelde ons dat aan de overkant van het water een beverburcht zit en dat hieruit de bevers overal in de omgeving gaan knagen aan bomen en takken. Toen we verder liepen kwamen we bij een haven waar men van wilgentenen (takken van geknotte wilgen) een haven wand had gevlochten. Onze route vervolgde zich door via een dijk tussen de polder en da rivier door te lopen. We kwamen steeds meer te weten over dit natuurgebied. Waarom knotwilgen bijvoorbeeld geknot worden, maar ook waarom deze na verloop van tijd open kunnen groeien.

 

Het was tijd om wat te gaan drinken. Op een stapel hout gingen wij zitten en dronken wat, de dag kon niet meer stuk toen er ook nog een Haribo snoeptrommel mee was en iedereen een snoepje mocht uitzoeken.

 

Na de korte pauze liepen wij verder en kwamen we bij een verlaten boerderij waar een uil leefde, een hele oude uil. Heel stil liepen wij naar de boerderij en hebben wij gekeken of wij de uil konden zien of (uilen) braakballen konden vinden.

De uil hebben we niet gezien maar onze gids vond wel een braakbal. Kleine botjes van muizen en dergelijke dieren met haren, wat een braakbal immers is, zagen wij terug.

 

Via een huisje waar bijenkasten in stonden liepen wij weer verder. In dit huisje was uitgelegd door middel van tekeningetjes hoe het proces tot honing plaats vond.

 

We liepen verder en kwamen weer een plek tegen waar bevers hadden zitten knagen. Houtsnippers lagen overal! Ook vertelde de gids verschillende dingen over molshopen en de mol zelf. Wisten jullie bijvoorbeeld dat je kan voelen aan een molshoop dat de mol aan het graven is? Of natuurlijk juist niet.

 

Toen we bij een open stuk land kwam hebben wij het “bever” spel gedaan. Een soort tik spel waar je elkaar weer bij kan bevrijden zodat je weer mee mag doen.

 

Het was al weer bijna 12 uur en wij liepen terug richting het Bezoekerscentrum. Maar ook tijden dit laatste stukje terug maakten wij nog van alles mee. Zo hebben we nog muisstil staan te luisteren naar verschillende vogels en gekeken naar de bevers die in het bever reservaat leven.

 

Het was een intensieve dag, maar zeker geslaagde dag!

 

Groet,

Shere Khan

Klik hier voor meer foto’s.

Facebook